ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ

   ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Αλεξ/πολη 05 – 08 – 2020

ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Ταχ. Δ/νση : Διον. Σολωμού 24

Ταχ. Κώδικας : 68132

Τηλ. : 25510 – 81330

Fax : 25510 – 31398

e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 deyaasimainter

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σύμφωνα με την ΑΠΟΦ. 167/07-07-2020 της Δ.Ε.Υ.Α.Α. προχωρήσαμε στην Προμήθεια αποδυτηρίων-ντουζ τα οποία θα τοποθετηθούν στο προσεχές διάστημα σε οχτώ σημεία σε διάφορες πλαζ της πόλης και συγκεκριμένα στο παραλιακό μέτωπο της Αλεξανδρούπολης σε τρία σημεία (ένα κάτω από το Φάρο, το 2ο προς τον Ιππόκαμπο και το 3ο στη στροφή του Εγνατία). Το επόμενο μέτωπο είναι στην παραλία του οικισμού Απαλός ένα αποδυτήριο ντουζ. Στον οικισμό της Χιλής ένα αποδυτήριο ντούζ στο σημείο που είναι το γήπεδο 5x5 στο ανοργάνωτο και το 2ο στην περιοχή καλαμάκι. Το επόμενο μέτωπο είναι στην παραλία του οικισμού Μάκρης όπου θα τοποθετηθεί στο λιμανάκι αριστερά στην παραλία πλάτανος και το άλλο επίσης στην Μάκρη στην περιοχή Αγίας Παρασκευής στο κέντρο θαλάσσιας εκπαίδευσης (δίπλα στο ΚΑΥ).

Το νερό́ αποτελεί́ τη θεμελιώδη βάση για τη δημιουργία και την ανάπτυξη της ζωής γενικά και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού ειδικότερα. Καθώς είναι τόσο πολύτιμο και σημαντικό για την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία του ανθρώπου και των οικοσυστημάτων, η ορθολογική διαχείρισή του συνιστά κοινή ευθύνη.

Η ΔΕΥΑ Δήμου Αλεξανδρούπολης έχοντας στη δικαιοδοσία της ένα από τα μεγαλύτερα σε έκταση δίκτυα ύδρευσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης καλείται να αντιμετωπίσει καθημερινά προβλήματα όπως:

  • Αυξημένο ποσοστό ατιμολόγητου νερού που φτάνει έως και το 60% (σύμφωνα και με τα δεδομένα της βιβλιογραφίας)
  • Υψηλή κατανάλωση ενέργειας στα αντλιοστάσια και στις γεωτρήσεις.
  • Υψηλό ποσοστό διαρροών
  • Μη ορθολογική διαχείριση πόρων

Για όλους τους πιο πάνω λόγους η ΔΕΥΑΑ έχει ξεκινήσει μια σειρά από δράσεις για να μειώσει την απώλεια νερού των δικτύων της, όπως η εγκατάσταση συστήματος ελέγχου των διαρροών, η εγκατάσταση συστήματος ρύθμισης των πιέσεων των δικτύων της, ενημερωτική εκστρατεία για την ορθή χρήση νερού. Επιπρόσθετα έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε μια σειρά παρεμβάσεων άμεσης μείωσης της αλόγιστης χρήσης νερού. Απλές παρεμβάσεις στον εξοπλισμό επιτυγχάνουν εξοικονόμηση που φθάνει και το 30% της κατανάλωσης. Έτσι γνωρίζοντας ότι εξοικονομούμε έως και 450 λίτρα νερό το μήνα όταν μειώνετε η διάρκεια του ντους κατά ένα λεπτό, και ακόμη περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται ντους χαμηλότερης ροής, δεδομένου ότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η επισκεψιμότητα στις παραλίες της Αλεξανδρούπολης αυξάνεται και προτιμούν τις παραλίες μας δημότες ολόκληρης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχουμε προμηθευτεί ντουζιέρες με χρονοδιακόπτη, οι οποίες θα τοποθετηθούν στα προαναφερόμενα σημεία της παραλίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Ο σκοπός της παραπάνω ενέργειας είναι τριπλός. Αρχικά θα επιτευχθεί η μείωση της άσκοπης κατανάλωσης ύδατος από την αλόγιστη χρήση των λουόμενων. Στη συνέχεια, θα αποδειχθεί εν τοις πράγμασι στους κατοίκους του παραλιακού τμήματος της πόλης, ότι με την ορθή και λελογισμένη χρήση του νερού, έστω και από μια ομάδα καταναλωτών, αυξάνεται η πίεση σε όλες τις ιδιωτικές παροχές νερού στις περιοχές τοποθέτησής τους, καθώς με τον περιορισμό της κατανάλωσης και της άσκοπης σπατάλης το δίκτυο θα αποφορτιστεί και θα έχουν μεγαλύτερη ροή στα σπίτια τους. Επιπλέον, η υπερκατανάλωση νερού, χωρίς να είναι αυτή αναγκαία, αποτυπώνεται στους λογαριασμούς ύδρευσης των ιδιοκτητών των παραλιακών καταστημάτων της περιοχής, με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με υπέρογκους λογαριασμούς και να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αποπληρωμή τους, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο τις ανείσπρακτες οφειλές της Δ.Ε.Υ.Α.Α.

Οι ντουζιέρες θα λειτουργούν με χρονοδιακόπτη που θα ενεργοποιείται με την πίεση κουμπιού-διακόπτη (μπουτον) και θα σταματά την ροή μετά από την πάροδο του ορισμένου χρονικού διαστήματος.

Η επιλογή του χώρου τοποθέτησης προέκυψε μετά από συνεργασία με τους Προέδρους των Κοινοτήτων Αλεξανδρούπολης και Μάκρης.

Παράλληλα, λόγω των ειδικών συνθηκών της πανδημίας covid-19 , θα τοποθετηθούν γύρω από τις ντουζιέρες σπειροειδή αποδυτήρια. που σχεδιάστηκαν για να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της σύγχρονης υγιεινής, διασφαλίζουν τον συνεχή αερισμό και την ηλιακή ακτινοβολία, και έτσι καθίσταται ο πλέον κατάλληλος τύπος αποδυτηρίου για ακτές και πισίνες σε συνθήκες ζωής COVID-19.

Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ε.Υ.Α.Α.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ